roomy

Kantoor aan huis: Belastingdienst regels in 2022

Wil of heb je een kantoor aan huis en vraag je je af of je hierdoor een belastingvoordeel hebt? Wij vertellen je meer over of een kantoor thuis nu wel of niet aftrekbaar is bij de Belastingdienst. In bepaalde gevallen kom je namelijk in aanmerking voor een kostenaftrek. Benieuwd naar de regels en eisen van de Belastingdienst? Lees dan verder!

Is een kantoor aan huis aftrekbaar?

Wanneer je een kantoor aan huis bouwt of laat bouwen kun je in sommige gevallen de kosten, of een gedeelte van de kosten, aftrekken bij de Belastingdienst. Deze fiscale voordelen ontvang je echter niet zomaar. Je moet voldoen aan een paar regels en eisen. De regels verschillen daarbij tussen een koopwoning en huurwoning. Houd hier dus vooral rekening mee. Hieronder vertellen wij je meer over de eisen waar je aan moet voldoen voor belastingvoordeel.

Waar moet een kantoor aan huis voldoen?

De Belastingdienst heeft duidelijke regels en eisen vastgesteld waar een kantoor aan of in je huis moet voldoen wil je in aanmerking komen voor het aftrekken van de kosten. Zo is er sprake van kostenaftrek als het gaat om een zelfstandige werkruimte. De ruimte moet dus duidelijk te onderscheiden zijn van de rest van de woning volgens de Belastingdienst. Hieronder een aantal factoren die de Belastingdienst heeft opgesteld om te bepalen of een werkruimte zelfstandig is:

- Je werkruimte moet een eigen ingang of opgang hebben
- Je werkruimte heeft eigen sanitaire voorzieningen
- Je werkruimte zou je kunnen verhuren

Vraag je je af of je voldoet aan de eisen? Neem gerust contact op met ons of vraag je boekhouder om advies.

Geen zelfstandige ruimte?

Is uw werkruimte geen zelfstandige werkruimte? Dan kun je alsnog in aanmerking komen voor kostenaftrek als je de eigenaar bent van de woning en de woning tot jouw ondernemingsvermogen hoort.
Lees hier meer over de voorwaarden

Kosten aftrekbaar? Check het hier

Twijfel je en wil je weten of de kosten van jouw kantoor aan huis aftrekbaar zijn bij de Belastingdienst? De Belastingdienst heeft hier gelukkig een eigen hulpmiddel voor ontwikkeld: Hulpmiddel Werkruimte in de woning. Klik op de knop hieronder en check of jij de kosten van een kantoor aan huis mag aftrekken bij de Belastingdienst en of je dus kunt profiteren van een fiscaal voordeel.
Bereken hier of jouw kosten aftrekbaar zijn

roomy

Beoordeling door klanten: 5 / 5

1 beoordelingen